domenica 26 dicembre 2010

Ce otravuri contin sucurile pe care le beau zilnic copiii


Otrava”, bauta de copii in fiecare zi odata cu…sucurile „naturale”, face ravagii. Adolescentii si adultii nu prea merita atentie deoarece…stiu si continua sa bea „racoritoarele minune”. Sucurile, marea plăcere a tuturor copiilor, dar si a adulţilor, sunt de mai multe feluri. Ce pot spune despre sucurile din comerţ este că…cele mai multe dintre acestea nu sunt bune, sunt chiar toxice…sunt chiar sursa de boala! Si nu mă refer la gust, ci la compoziţia acestora care ar trebui să ne îngrijoreze. Aspartam, acid ciclamic, caramel, benzoat de sodiu, acesulfam K sau cafeină… acestea sunt ingredientele care dau gust plăcut si…dependenta.

Acestea insa nu oferă organismului ceva sănătos care să ne stingă setea fara pagube uriase. Dacă veţi citi etichetele sucurilor veţi regăsi cam aceleasi ingrediente la cele mai multe dintre ele. Veţi rămâne uimiţi de numărul mare de aditivi alimentari care dau… “savoare” sucurilor. Asa stau lucrurile…pe bune :

Coca – Cola. Băutură răcoritoare carbogazoasă (Coca-Cola Company) Ingrediente: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cafeină.
Pepsi – Cola Max. Băutură răcoritoare carbogazoasă cu îndulcitori. Conţine cofeină (Pepsico Inc. Purchase) Ingrediente: apă, dioxid de carbon, colorant: caramel, îndulcitori de sinteză: aspartam (conţine o sursă de fenilalanină), acidifiant: acid fosforic alimentar, conservant: citrat de sodiu, cofeină, aromă de cola, acidifiant: acid citric, acesulfam K.






7 Up. Băutură răcoritoare carbogazoasă (Seven – Up International)
Ingrediente: apă, zahăr, dioxid de carbon, acidifianţi: acid citric si acid malic, aromă de lămâie, corector de aciditate: citrat de sodiu.

Cappy Ice Fruit Red Fruits. Băutură carbogazoasă cu minimun 11,9% suc de fructe (mere, afine, mure) (S.C. Coca – Cola)
Ingrediente: apă, suc de fructe (mere, afine, mure) minimum 11,9%, zahăr, acidifiant acid citric, arome naturale si identic naturale, stabilizatori E 445, E 1450, E 466 si E 412, corector de aciditate citrat de sodiu, vitamine B3 (niacină), E, B5 (acid pantotenic) si B6, coloranţi E 122 si E 133.


Prigat light orange (Sigat Beverage Company)
Ingrediente: apă, concentrat natural de portocale min. 12%, îndulcitori: aspartam (conţine fenilalanine) + acesulfam K, acidifiant: acid citric, stabilizator: gumă de guar, vitamina C (acid ascorbic), colorant: beta caroten, arome naturale de portocale

Migrene : a fost demonstrat stiintific ca aspartamul declanseaza si chiar inrautateste durerile de cap, mai ales in cazul unei expuneri prelungite.
Cancer la creier : Desi legatura dintre aspartam si cancer continua sa fie controversata, au existat de-a lungul timpului numeroase dovezi care probeaza gravele efecte ale indulcitorului asupra creerului uman.
Un exemplu ar fi situatia din anul 1984 din America, atunci cand a fost aprobata utilizarea aspartamului pentru sucurile dietetice: consumul a fost urias, iar un an mai tarziu, incidenta cancerului la creier a fost mai mare ca niciodata si a continuat sa se mentina ridicata si in anii urmatori.
Obezitate : Sa nu te miri ca produsele dietetice si "fara calorii" iti saboteaza dieta si eforturile de controlare a greutatii.

Principalele ingrediente ale aspartamului, fenilalanina si acidul aspartic, stimuleaza eliberarea de insulina si leptina, hormoni care indeamna corpul sa stocheze grasimile. In plus, pentru ca nevoile de zaharuri nu sunt satisfacute, iti va fi pofta de dulciuri si bauturi dulci, iar consumul acestora evident ca iti va influenta greutatea corporala.

Inainte sa dati copiilor sa bea o “racoritoare” notati, memorati si cititi pe etichete…care sunt aditivii din sucuri si ce reprezinta ei:

E 150a caramel – nu este recomandat copiilor hiperactivi pentru că poate declansa hiperactivitate, încetineste cresterea, distruge vitamina B din organism.


E 160a beta – caroten - în caz de supradozare pielea poate căpăta aspect gălbui, creste riscul de cancer pulmonar la fumători.


E 211 benzoat de sodiu – trebuie evitat de către persoanele sensibile pentru că este un neurotoxic care poate produce migrene lucrătorilor în panificaţie, poate declansa sindrom de hiperactivitate si deficienţe de concentrare.


E 338 acid fosforic - în doze mari încetineste asimilarea calciului, fierului si magneziului, mărind riscul de osteoporoză.


E 412 gumă guar – poate provoca greaţă, balonări, alergii;


E 445 - esteri glicerici ai răsinilor de lemn, glicerol ester, ester gum – emulgator artificial a cărui evaluare definitivă nu este posibilă;


E 466 - carboximetilceluloză de sodiu– agent de încărcare care poate provoca tulburări digestive;


E 950 – aspartam, foarte toxic, produce migrene, alergii, astm, depresie, anxietate, cancer de creier;


E 952 acid ciclamic este clasificat în grupa 3 din punct de vedere al potenţialului cancerigen de către Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului.

Republicare cu permisiune primita de la Agentia de Investigatii Media

0 comments:

Posta un commento